tisdag 28 januari 2014

pH laboration Undersökning

Bakgrundsfakta
Ett pH värde använder man när man vill ta reda på om en produkt är basist  eller surt. När man mäter ett pH värde så mäter man olika syror och baser.

Undersökningen, laborationsrapport:

Materialet som användes under detta projektet var följande:
  • Lackmuspapper
  • Bägare
  • Pipett
  • Olika ämnen att mätta pH värde,
    balland annat det som står i rutan ovan.

    För att mätta PH värdet på dessa syror så gjorde vi följande:
    Först tog vi det materialet som vi behövde och efter det så satte vi på oss den utrustning som man bör ha när man jobbar med olika syror och baser alltså ett labb förklädd. När vi väll hade gjort det så gick vi fram till en av föremålen, i detta fallet ketchupen. Ketchupen är flytande vilket betydde att vi inte behövde använda destillerat vatten för att lösa upp den. Vi tog en bit av Lackmuspappret och tryckte försiktigt ner den i bägaren som vi lagt en klick av ketchup i. I detta fallet visade biten av lackmuspapper orange vilket motsvarade 3 på lackmuspapprets behållare. Vi skrev upp det i våran tabell som ni kan se här ovan och fortsatte sedan till nästa produkt. När vi kommit till produkten som kallas C-vitamin så var vi tvungna att lösa upp den med destillerat vatten först innan vi kunde mätta pH värdet eftersom den inte är flyttande. Varför vi inte använde vanligt kranvatten var eftersom kranvattnet redan har ett pH värde och därför skulle ändra pH värdet på C-vitaminen och där med ändra resultatet. C-vitaminen blev pH värde 5 och vad som är viktigt att tänka på när man mäter pH värde är att vara nog med att tvätta ur bägaren efter varje produkt annars ändras pH värdet och där med resultatet.

    Tips
    För att var helt säker på att pH värdet blir rätt så är det extra viktigt att skölja ur bägaren så att inte pH värdet förändras på grund av tidigare supstanser.

    Slutsats
    Olika ämnen har olika pH värden och vissa ämnen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar