söndag 15 februari 2015

Brödbullar


Detta gjorde jag:

Häll jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°C.
Häll lite av vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, solrosfrö. Rör om.
Mät upp mjölet genom att hälla det i litermått eller väga det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)
Tillsätt först rågsikten och arbeta därefter in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Använd gärna elvispen med degkrokar eller köksmaskin, det tar några minuter.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Mjöla bakbordet. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du bakar en sats).
Rulla ut varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakhandduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.
Pensla med kallt vatten.
(Var lätt på handen och pensla försiktigt de väljästa bullarna.)
Grädda solrosfrallorna mitt i ugnen i 250°C ca 10 minuter.
Låt svalna under bakhandduk.

Resept:
  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl vatten
  • 0.5 dl olja valfri sort
  • 1.5 tsk salt
  • 2 msk brödsirap (eller 2 msk sirap.)
  • 3 dl solrosfrön (naturella eller rostade)
  • 6 dl rågsikt
  • 7-8 dl vetemjöl

Vi hade ost på visa och frön på andra.

Jag jobbade med Agnes i kök nr 4:a och hade eftersysslan att plocka ur diskmaskinen.

Jättegoda med ost över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar